17.11.1989 muselo dojít ke změně

Kvůli tomu, že společnost stagnovala.

Někteří lidé změnu chtěli, protože už měli všeho plné zuby, jiní ji nechtěli a nechali by všechno upadat, až by se celý systém zhroutil.

Bylo to uděláno způsobem, aby bylo dosaženo požadovaného výsledku. Hlavně, že byl nenásilný. Není podstatné přemýšlet nad tím kdo, co, kdy a jak. O věci bylo rozhodnuto a to, co udělala armáda, vláda, policie, CIA nebo KGB není důležité.

Účel světí prostředky.

Tu změnu si vyžádali lidé, ať chtěně nebo nechtěně. Společenský požadavek zde byl. Lidé už nechtěli fungovat po starém, byli demotivovaní a frustrovaní.

Jedno je, co chtěli lidé a druhé, co bylo pro ně důležité.

Po druhé světové válce vznikly dva tábory. Socialistický a kapitalistický. Můžeme je nazvat také modely nebo experimenty. Pro rozvoj společnosti je důležitá rivalita a soutěživost, což tyto dva systémy zajišťovaly.

Každý systém měl svá pro a proti. Dnes, po 85 letech, to umíme vyhodnotit. Prvních 41 let od roku 1948 jsme žili v jednom, a od roku 1989 v druhém systému.

Většina lidí se po válce pustila do budování a obnovy s vervou. Rozvinulo se školství, zdravotnictví, kultura, věda a průmysl. Mnohé výsledky a zařízení využíváme dodnes.

Československo dosahovalo v mnoha oblastech perfektních výsledků. Postupem času se začala společnost demoralizovat a upadat. Lidé zlenivěli a zpohodlněli. Udělali si ze státu dojnou krávu. Chyběla jim motivace, kterou pro ně byl hlavně zisk.

Kapitalistický systém se jevil jako demokratičtější, svobodnější a životaschopnější. Lidé se mohli vyjadřovat, podnikat, cestovat. Po určitou dobu přinášel lidem vyšší životní úroveň. Společnost hnal dopředu zisk. Výsledek vidíme. Západní svět je před kolapsem. Z blahobytu na žebrotu. Pomalu nemá kdo dělat, a i proto shánějí uprchlíky.

Snění o zisku neboli materiální stránka, byl kamenem úrazu obou systémů.

• Honba za ziskem i přes mrtvoly způsobila v obou systémech   úpadek morálky a životní úrovně.

• Ze svobody slova se stal opět nástroj manipulace, lži a propagandy. Jednotlivec je za názor šikanován.

• Zisk ovlivňuje školství, zdravotnictví, kulturu, mezilidské vztahy.

• Zisk křiví zákon a spravedlnost. Paragrafy jsou zdeformovány.

Kdyby lidé ctili duchovní stránku, tak zisk by jim byl přidán. Oba systémy zkolabovaly na duchovní prázdnotě. Byly a jsou bezduché.

                        Jakou změnu a systém si vybereme dnes?

Čti tenhle článek na blogu Koncept


Návrat na všechny články



Značka
Věková skupina
-
Cena od-do
-