Evropa prohrála v momentě když začala válka

Pod Evropou mám na mysli celou kontinentální Evropu od západu až po Ural. To, že aktuální válka probíhá na Ukrajině neznamená, že v tom nejsou namočeny všechny státy. Jsou, vždyť vidíme dopady. To, že se ještě nerozšířila neznamená, že nemůže. Je to na nás. Základem pro vzniklý konflikt je chamtivost, mamon. Společnost ovládl mamon, který způsobuje zaslepenost a hloupnutí. Také egoismus je produktem mamonem opilého mozku. Nenažraná hydra si požírá vlastní ocas.

V takové společnosti je konflikt neodvratný, protože se stále dívá na místa, která by mohla oloupit. Důvod si najde. Kdo chce psa bít, hůl si najde. Můžete tu hůl zabalit do pozlátka, dát jí ušlechtilý důvod a původ, ale ve výsledku je to průhledné jako slizká chobotnice a za jejími chapadly se skrývá čistý grázl. Tito grázli se nacházejí ve všech 50 státech Evropy. Kdybychom jako společnost pokročili na vyspělejší úroveň, tak by se něco takového neudálo. Bohužel, za posledních několik století jsme se moc neposunuli od úrovně neandrtálce a proto to tady takhle vypadá. Tvorba ohnisek napětí probíhá stále podle stejné šablony. Vyostřování konfliktů mezi skupinami lidí, prodej zbraní se záměrem dalších zisků v podobě území přírodního bohatství a v neposlední řadě moci.

Jak se lidstvo poučilo z válek minulého století? Evropa přešla doslovně mlýnkem na maso. Čím jsi získal ten vousatý s ofinkou sympatie lidí? Vzezřením? Asi těžko. Vyprávěl, respektive řval o tom, že určitá vyvolená skupina má nárok mít více než jiná méně cenná. A lidem se to co? Ano máte pravdu. Líbilo se jim to. To nebylo jen v Německu, ale ve všech koutech Evropy se lidé cítili být vyvoleni. Výsledek? Sto milionů mrtvých. Těch rozumných bylo méně a proto se to stalo.

Mír lze uzavřít každým dnem. Chce to jen dobrou vůli společenství založenou na spravedlnosti. Dokud se budeme klamat, že spravedlnost je tam, kde máme zisk, tak se ztráta bude prohlubovat. I ztráta cenných lidských životů.

Vítězem této války bude ten, který pochopí a ponaučí se.

 


Návrat na všechny články



Značka
Věková skupina
-
Cena od-do
-