Lidé se dělí na spravedlivé a nespravedlivé

Spravedlivého člověka určitě nepřekvapí tvrzení, že v každé zemi žijí dobří i špatní lidé. Takže pokud někdo tvrdí, že určitá země je čisté zlo, tak je to důkazem toho, že on sám není úplně v pořádku.

V minulosti jsme byli a také v dnešní době jsme svědky toho, že za špatné jsou vydávány pouze určité země. Všichni, kteří pocházejí odněkud, kteří jsou členy nějakého etnika, národnosti, jsou dehonestováni a záměrně je o nich vytvářen obraz negativního nepřítele, kterému se připisuje kolektivní vina za něco špatného. Ti lidé, kteří tomu chtějí uvěřit, přijmou mnohokrát vykonstruované důkazy a propagandu, která to má dokázat. Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Viz fašistické Německo a démonizování židů.

Je to neuvěřitelné, že vrcholní představitelé některých, jakože vyspělých států, dnes vyzývají k pronásledování členů nějaké národnosti. Kdo by si v minulosti vůbec jen pomyslel na to, že se jednou opět ocitneme v takové éře temna a primitivismu.

Snad nechce být někdo tak legrační a infantilní, že udělá na zem čáru a řekne, všichni ti, co žijí vlevo jsou dobří a ti napravo jsou špatní. To může říci pouze blázen nebo padouch.

Na zemi probíhá odjakživa boj dobra se zlem a jen kulisy se průběžně obměňují. Různá prostředí a situace dají člověku možnost se rozhodovat podle jeho charakteru a svědomí. Skutečná podstata člověka se vždy odhalí v celé jeho nahotě. Může si vymyslet jakoukoli záminku k tomu, aby si zdůvodnil úmysl páchat zlo. Žádný fíkový list mu nepomůže zakrýt jeho ubohost. Buď je dobrý nebo špatný, spravedlivý nebo nespravedlivý. Ano, ke spravedlivému rozhodování potřebujete rozum, ale i tento dar máte za něco.

Každý člověk by si měl uvědomit, že také rozhoduje a je zodpovědný za současný stav, a že se situace vyvíjí podle míry jeho spravedlnosti nebo nespravedlnosti. Nemůžeme tomu všemu přihlížet jako ovce a přikyvovat tomu, co nám někdo nadiktuje, jinak se ani nenadějeme a ocitneme se na jatkách. Potom už naříkat a vykřikovat, že svět je nespravedlivý, nikomu nepomůže.

Pomůže jedině spravedlivé rozhodování.

Čti tenhle článek na blogu Koncept


Návrat na všechny články



Značka
Věková skupina
-
Cena od-do
-