Páteř společnosti

Ideologie je pro společnost páteř. Bez ideologie jste jako námořník bez kompasu, ale i kormidla současně. Moře loď unáší a je otázkou času kdy ji roztříští o útesy.
 
Páteř člověka může být v různém stavu. Od zdravého po bolestivý až paralyzovaný stav bez pohybu. Člověk je člověkem, jen má-li jako takovou páteř. Bez ní se stává hadem plazícím se v prachu.
 
Jaká je naše ideologie, v jakém stavu je páteř naší společnosti? Čemu věříme? Každý z nás je přesvědčen, že je člověkem. Zde lze říci, že je víra pevná. Nikdo o tom ani zrnko nezapochybuje. Víme však co je život? Kdo ho tvoří? A proč žijeme? Odpovědi na to, tvoří páteř člověka, která ho podpírá. Společenský stav je obrazem jednotlivců.
 
Ideologií zde bylo mnoho. Považovány jsou za více či méně ušlechtilé, humánní, pokrokové, ale i nelidské. Ideologie je definována idejemi, čili myšlenkami, které podobně jako svaly organismus, dávají společnost do pohybu určitým směrem. Později společnost pochopí, zda správným. Pokud však ideologie nemá pevný základ, páteř, tak je otázkou času kdy se rozsype.
 
Mamon je had, který vám může suplovat páteř, na které jsou navěšena krásná a ušlechtilá slova různých ideologií jako bratrství, rovnost, svoboda, demokratický, sociální, liberální… Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Had se v ten správný čas zkroutí, odplazí a ideologie zůstane bez páteře a v troskách. V takových troskách se právě nacházíme, poohlížíme se kolem sebe, čekáme že nás někdo zachrání, ukáže nám, kde je sever, zajistí naši existenci. 
 
Jaké jsme měli představy v letech 1918, 1948, 1968, 1989? Ideje a ideály se měnily, ale základ byl tentýž, shnilý. Na jaké páteři jsme chtěli postavit společnost?
 
Stále je všechno v našich rukou. Stačí se opřít o pevný základ.
 

Návrat na všechny články



Značka
Věková skupina
-
Cena od-do
-