Proč Putin zachránil Prigožina

Prigožin je těžká povaha a jediný, kdo s ním asi neměl konflikt byl Putin, kterého respektoval. Samotný projekt Wagner není maličkost, a dostat důvěru jej vést, něco znamená. Musíte splňovat mnohé předpoklady a projít prověrkami. Je to projekt strategického významu a točí se v něm miliardy. Tady ještě musím podotknout, že velitel měl miliardy rád.

Kde se ten příběh, který končil Prigožinovou možná smrtí, začal odvíjet?

Podivný pocit jsem začal mít, když jsem ho viděl vřískat a nadávat na celou ruskou armádu v době, kdy probíhaly boje o Bachmut. Ano, řeknete si, že to je psychické napětí, jde o životy vojáků, ale…? Ve válce jde vždy o životy, Prigožin není žádná citlivka a propírat špinavé prádlo na mezinárodní scéně, je dost neprofesionální. Vždyť jak už jsem napsal, konflikty měl na denní bázi.

Ta divadelní vystoupení se stupňovala, až stál nad hromadou těl svých mrtvých vojáků a vinil z toho generální štáb. To, že je tam kopec zrádců je jasné, ale touto hrou dost ohrožoval i samotného Putina, protože rozdmýchával vášně u veřejnosti, která se právem ptala, že proč ten chlév nevyčistí. Bylo to dost nebezpečné a na hraně, hlavně v situaci, kdy celý západ i s domácími zaprodancemi čekal na příležitost, kdy a jak Putina svrhnout. Proč to dělal?

Jednoduše proto, aby jeho nenávist vůči armádě vypadala důvěryhodně u protistrany, která si tím více věřila, že je použitelný na převrat. Ono mu to bylo prezentováno jako očista armády, čemuž měl uvěřit, protože ho měli za úplného chrapouna a hlupáka. Jenže on není. Nemusíme zde vyjmenovávat všechny jeho negativní vlastnosti a jen konstatujme, že má složitou povahu, ale Putina nezradil, a ten o všem věděl.

Vznikl plán fingovaného převratu, kdy se do sítě pochytalo množství zrádců, o kterém jsem psal už den po pochodu na Moskvu.

To, že zradil právě Putinovy odpůrce, je jasné. Čili komu ležel v žaludku?

V tomto postavení neměl naději na dlouhou životnost. Jedinou možností byla fingovaná smrt. Kde jinde by to bylo možné bezpečně zrealizovat, jako na ruském území. Otázky typu, jak se to stalo, raketa nebo výbušnina, a padlo vůbec nějaké letadlo?

Kdo byl v letadle? Obětovali někoho? Příběh o převratu je jistě složitý. Nebyl sám, který o něm věděl. Jak se zachovali jiní, zda zradili možná i v jiných situacích nevíme. Možná někoho obětovali a možná ne.

Jedno je jisté, že se nedaleko pádu letadla, právě v té době nacházela nějaká ruská teta, bábuška, rozuměj agent KGB, která si čirou náhodou, jak jinak, krátila čas nahráváním letadla v deset kilometrové výšce na svůj nový iPhone i s patřičným a výstižným komentářem. Všechno dobře viděla i slyšela, neboť má dobré oči i uši, jako ta z Mrazíka. Byla ve správném čase na správném místě, přesně podle rozkazu. Dokonce se našlo i utržené křídlo letadla, pohozené na poli, jako když vlétlo letadlo do Pentagonu a jediné co se našlo byl malý kus letadla. Na záběrech jsme viděli agenty ohrazenou hořící hromádku něčeho, možná letadla, a jednoho náhodného kolemjdoucího zvědavce a traktoristy čili také agenty.

Novináři, jako prodloužené prsty tajných služeb z toho udělají takový guláš, vydají tolik verzí a protichůdných informací, že se v tom už nebude vyznat ani divoké prase. Nakonec, jako vždy.

Pokud tam byly oběti, tak si z toho nedělám legraci, ale je klidně možné, že žádné letadlo nebylo sestřeleno. A i když bylo, tak nevíme, kdo v něm byl.

Co dodat na závěr. Možná teď, v tom lepším případě, leží někde v latinské Americe na pláži předělaný, přepracovaný a vypracovaný, vlasatý mládenec 008, popíjí tonik s dvojitou vodkou a nostalgicky vzpomíná na předkrmy, které nejvíce chutnaly prezidentovi, a na svého největšího protivníka Gerasimova.

A co my víme. Možná tam už popíjejí spolu.

Čti tenhle článek na blogu Koncept


Návrat na všechny články



Značka
Věková skupina
-
Cena od-do
-