Sport sbližuje lidi a národy

Síla zdravého sportovního ducha je toho schopna. Odolá negativním vlivům politiky, válek, ekonomických, kulturních, náboženských a jiných neshod. Rivalita je tomuto světu blízká a je i prospěšná, pokud za cenu vítězství neudupe lidskost, neboť podporuje vývoj společnosti. Sportovci bojující v duchu fair play, by měli jít lidem příkladem. Společnost odjakživa podporovala nezávislost a čistotu sportu.

Od druhé světové války se odehrálo na světě snad více než 100 válečných konfliktů. Sportovní duch odolal všem. Od fašistických Olympijských her v Berlíně, kdy naposledy došlo k segregaci sportovců, se vyspělá společnost již nikdy nesnížila k takovému primitivnímu jednání. Sport lidi nerozděloval, ale sbližoval.

Chtěl by být někdo Olympijským vítězem nebo mistrem světa, když by se soutěže nezúčastnili všichni sportovci? Pokud by byla určitá skupina sportovců diskriminována? V podstatě by jím ani nebyl. Zlatou medaili by mohl roztavit a udělat si z ní akorát tak zlaté zuby.

Jsem na to hrdý, že ani během tak strašlivých válek, jako Vietnam, Kambodža, Laos, Srbsko, Afghánistán, Irák, Libye, Sýrie, lidstvo nediskriminovalo americké, naše a žádné jiné sportovce. Je to neklamný důkaz, že jsme už konečně slezli ze stromů.

Už nikdy neztraťme tuto hodnotu.

Čti tenhle článek na blogu Koncept.


Návrat na všechny články



Značka
Věková skupina
-
Cena od-do
-