Zaslouží si Zelenský Oscara a ruský azyl?

Ne, nelekejte se, jde jen o film, jeho hlavního hrdinu, pár vedlejších postav a komparsistů.

Scénář tohoto filmu napsal sám život. Někteří lidé ho nazývají osud. My však zůstaňme u scénáře.

Hlavní postavu v tomto příběhu ztvárňuje komediant s výstižným jménem „Sluha národa“, protože plní všechna přání, která vidí na očích lidí žijících v jeho zemi.

Tento národ chtěl být velký a slavný. Snil o tom, jak mu budou jiné národy sloužit a on jim bude poroučet. Jiní budou platit a oni, udatní bojovníci, budou rozdávat vítězné údery svým protivníkům.

Jistě. Nebyli to jen oni, ale i jiní se chtěli přiživit. Vždyť komu by se nehodila levná ropa a nějaké ty nerostné suroviny. A samozřejmě, kdo by nechtěl být na straně vítězů.

A tak vznikl plán, tedy scénář. Lidé chtěli bojovat, tak ať bojují. Měli by bránit spravedlnost, ale jim to bylo jedno, tak trpí. Měli se starat o zemi, jen ji drancovali, až ji zničili. Chtěli dobývat cizí území a přišli o své.

A zbytek světa? Kdybyste chtěli hlupáky zbavit zbraní a dát jim lekci z pokory, udělali byste to jinak? A ještě si za svou pýchu, plyn a ropu draze zaplatili. Skutečně brilantní scénář.

Jako při každé válce i nyní se opět některé národy vybarvily a chtěly své pupky roztahovat a strkat rypáčky tam, kam nemají. A tak po těch rypáčcích dostali.

Ještě abych nezapomněl ocenit vedlejší postavu. Tedy Joe. Navzdory vysokému věku takový skvělý výkon. Jsi fakt třída. A tebe, kdo přichýlí? Argentina? Hezká země, je tam teplo, a hlavně nikdo neotravuje kvůli nějakým finančním machinacím.

A Rusové? Jak se chovali k ostatním národům? Střídavě oblačno. Světlé dny a roky střídali temné. Nebylo by na škodu, kdyby se nad sebou zamysleli, nakonec tak, jako všichni. Ono, dost často slýchám, že na vině jsou pouze vnější síly a elity. A co národ? Nejsou politici a elity reprezentací národa? A ještě i to, že někdo zná zázračnou koncepci bezpečnosti.

Bylo by dobré si alespoň jednou přečíst Bibli. Ušetřilo by to několik milionů hektolitrů prolité krve a zbytečného divení proč se to všechno děje a kdo za to může. Nevím kolik revolucí a Velkých vlasteneckých válek musí ještě absolvovat, aby to pochopili. Jistě, někdo by to mohl nazvat i davově elitářské řízení. Ale jen ten, kdo neumí číst Bibli mezi řádky.

I role ruského prezidenta byla ztvárněna docela slušně. Dělá pokroky, učí se a je snaživý. Jeho silnou stránkou je, že drží noty, tedy scénář. Nato, že ještě před pár lety roznášel v NDR poštu, se pěkně vypracoval. Někdy je sice jeho výkon poněkud křečovitý, jako například jízda na medvědovi, ale lepší se to a postupně by mohl dohnat i Schwarzeneggera. Naposledy ten let k Arabům v doprovodu čtyř stíhaček byl dost působivý. Kdyby se mezi nimi objevil ještě letící Batman, byl by to dobrý námět na novou pohádku.

A co Zelenský, hlavní hrdina, herec herců a Oscar všech Oscarů? Ztvárnil vše, po čem lidé toužili. Byl vlastencem i vlastizrádcem, dobyvatelem i poraženým, romantikem i pragmatikem, milujícím manželem i bezohledným gaunerem, gangsterem a vůdcem ale i poserou, korupčníkem ale i hospodářem, dobrákem i padouchem, poctivcem i podvodníkem. Našli se v něm všichni, našel se v něm celý svět.

Hrál svou roli impozantně. Měli jsme pocit, že se nejedná o film, ale realitu. Kmotr by při něm vypadal jako kreslená postavička z komiksu. Nejlepší herci světa jsou proti němu zelenáči.

Co dodat na závěr tohoto thrilleru. Svět se změnil. Změnili se i lidé?

Uvidíme, o čem bude další díl našeho seriálu a jaká bude jeho hlavní postava.

Čti tenhle článek na blogu Koncept


Návrat na všechny články



Značka
Věková skupina
-
Cena od-do
-